keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Oi meri ja saaristo!

Meri vai Järvi? Vastaan ehdottomasti meri. Meri on voimakas, monipuolinen ja säiden armoilla. Mereen, Saaristoon ja majakoihin liittyvät tarinat ovat kiehtovia. Saariston karuus ja siellä asuminen sekä saaristolaiselämän yksinkertaisuus kiehtoo. Lapsuuden kesät olen viettänyt Saaressa, ja nuorena purjehtinut Saaristossa. Monia vuosia meni sen enempää merellä aikaa viettämättä, kunnes taas veneilyn, melonnan, retkeilyn ja mökkeilyn kautta olen pikkuhiljaa palannut saaristoon ja merelle. Tulevaisuudessa toivon voivani esitellä Suomen kaunista saaristoa myös niille, joille se on tuntemattomampi.



Saariston äänet ja tunnelma tuovat ihania muistoja lapsuudesta. Lokkien kirkunaa ja aaltojen kohinaa lahdella. Kuuman kesäpäivän retket veneellä luodolle eväitä syömään auringon kuumentamille kallioille. Rantakallioilla tarpeeksi oltuaan voi pulahtaa loivalta kalliolta viileään veteen ja nousta taas lämmittelemään. Rantojen kulkemista ja kaikkien ihanien ajelehtineiden aarteiden etsintää, linnun sulkia hattuun, vedenkuluttamia puupaloja hyllyyn, ja odotus löytyisikö pullopostia. Syysmyrskyjä öljylampun valossa mökin lämmössä, kun tuuli tuivertaa ja meri kohisee. Verkkojen selvittelyä, metsäretkiä, savukalaa ja saunomista, meriveden tuoksua kiukaalla, näistä kaikista ja monista pienistä kokemuksista ja elämyksistä omat saarimuistot koostuvat.

 



 
Tutustuin marraskuiseen Porkkalanniemeen Kirkkonummella. Karu merenranta, kalliot, tuuli ja harmaa kylmä meri tekivät vaikutuksen. Tutustuimme porkkalan luontoon ja saimme tehtäväksi kuvata rannan luontoa, ja kuvattavaa riitti. Karuja kallioita, tuulentuivertamaa männikköä, rikasta linnustoa (vaikkakin näin marraskuussa oli melko hiljaista).

Rönnskärin majakka

Porkkalanniemi on niemi Suomenlahden kapeimmassa kohdassa. Sen historia on mielenkiintoinen ja mm. niemi on ollut vuokralla neuvostoliitolla sen taktisen sijainnin takia. Pienin etäisyys Viron pohjoisrannikolle Naissaareen on 36 kilometriä. Porkkalanniemen eteläkärki on maailmallakin tunnettu lintujentarkkailupaikka ja alueella sijaitsee majakka, merivartioasema ja Rönnskärin lintuasema.Täältä saat mm. lisää tietoa. Saaristo on ehdottomasti omaa lempimaisemaani ja aion tutustua Porkkalanniemeen paremmin viimeistään tulevana keväänä linturetkien muodossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti