maanantai 26. syyskuuta 2016

Päivä yrttimummon luona

Vietimme ihanan päivän hortoilun eli villiyrttien parissa. Päivä opetti ja innosti niin, että sormet syhyävät keräilemään metsiin ja pelloille. Olen aina ajatellut villiyrttien keräilyn olevan ehdottomasti alkukesän hommaa, mutta voi miten väärässä olenkaan ollut. Keräilimme mm. lillukan- vadelman- ja ahomansikan lehtiä, pihlajan marjoja, nokkosen kukintoja, vuohenputken ja voikukan pieniä versoja, jättipalsamin kukkia.... Metsä ja pellot ovat siis edellen pullollaan vaikka mitä herkkuja.




Keräsimme metsässä ja pellolla yrttejä, joista osa päätyi kuivuriin ja osa lounaaksemme. Saimme maistella villiyrttikeittoa, -salaattia ja -pestoa sekä villiyrteistä tehtyä juomaa. Nam! Vinkkejä villiyrttien käyttöön tuli niin paljon, etten enää tiedä mihin vihon kulmiin kaikkia vinkkejä kirjasin.



 

Helpoimpina vinkkeinä on yrttijuomien valmistaminen. Yrttijuomiin sopivia yrttejä ovat mm. vadelman-, maitohorsman-, mustaherukan-, mustikan- ja ahomansikanlehdet sekä apilan- ja maitohorsman kukinnot. Yrttijuomia voi valmistaa tuoreista tai kuivatuista yrteistä ja juomia voi nauttia kylmänä tai kuumana. Makeudeksi juomiin sopii hunaja.

Yrttejä ja kasveja meille opetti ja meidän kanssa hortoili yrttimummo Terttu ja hänen karvaiset kaverinsa. Mummoon eli Terttuun ja hänen toimintaansa voit tutustua Jouhimummon sivuilta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti