torstai 29. joulukuuta 2016

Tavoitteista motivaatiota liikuntaan

Uusi vuosi lähenee ja uudet lupaukset liikunnan aloittamisesta ja terveellisistä elämäntavoista ovat monelle ajankohtaisia. Kaikilla on omat syynsä liikkua, ja ne omat tavoitteet ja fiilikset ovatkin ne tärkeimmät, jotta saa säännöllisen liikuntaharrastuksen osaksi elämäänsä. Kaikki nauttivat liikunnasta eri tavalla. Joillekin se on pakollinen rääkki, joka pitää terveyttä kunnossa, jotkut saavat hyvän fiiliksen, ja toisille liikunta on jokin selkeä tavoite, vaikkapa maraton, jota treenata. Tavoitteessa tärkeää on, että se on realistinen, mutta haastaa sinua, eikä siis ole toteutettavissa heti seuraavana päivänä. Mieti myös millä aikataululla aiot tavoitteeseen pyrkiä.


Aina ei huvita, eikä innosta. Sohvalle jääminen ja viltin lämpöön käpertyminen väsyneenä tuntuvat paljon paremmilta ratkaisuilta. Näinä hetkinä joutuu tosissaan tsemppaamaan, että saa päälleen juoksukamppeet, vaikka vettä vihmoo vaakatasossa, ja päivä on muutenkin ollut surkea. Olen kuitenkin useasti todennut treenin jälkeen, että päivä ei enää tunnu ollenkaan niin huonolta.



Olen treenannut itse monin eri tavoin ja monista eri lähtökohdista, nyt vasta alan löytää tasapainon ja hyvän fiiliksen liikuntaan. Ei ole pakko, mutta haluan lähteä liikkeellä aina kun mahdollista. Tavoitteita itselle on ollut paljon ja niitä kehittelen edelleen mielessäni.  Nyt olen löytänyt kivan fiiliksen liikkua porukalla aina sen mukaan, mitä milloinkin keksitään. Pelaillaan porukalla, käydään salilla ja liikutaan luonnossa. Yksin liikkuessa lähden mieluiten ulos lenkille tai salille. Ulkona liikkuessa ajatukset tuulettuvat parhaiten, ja salilla raskas treeni muuttaa päivän väkisin huipuksi, kun endorfiini lähtee jylläämään kehossa.

Omia tavoitteitani on esim. ollut eskimokäännöksen oppiminen, melonnan ohjaaja pätevyyteen treenaaminen, juoksun ilon löytyminen, lihasmassan kasvatus, leuanvedon oppiminen, uinti tekniikoiden oppiminen, ja nyt uusimpana hiihtovaellukselle treenaaminen. Kun on sekeä tavoite, on liikkumaan lähteminen helpompaa!



Näillä vinkeillä olen pitänyt liikunnan mielekkäänä:
  • ota itsellesi, jokin tavoite tai haasta itsesi johonkin juttuun
  • liiku heti töiden jälkeen, ettei sohva ehdi imaista sinua
  • mieti mikä on sinulle paras aika vuorokaudesta liikkua
  • säännöllinen liikunta auttaa pitämään ruokailut terveellisinä ja toisinpäin, kun syöt hyvin jaksat liikkua
  • käytä sykemittaria tai applikaatiota, jonka avulla voit seurata treenejäsi ja kehittymistäsi
  • pyydä ystävä mukaan liikkumaan
  • tee erilaisia treenejä, kokeile eri lajeja, hulluttele (moniin harrastuksiin ja saleille pääsee myös ilmaiseksi kokeilemaan!)
Mukavia liikuntahetkiä tulevaan vuoteen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti